čtvrtek 20. října 2011

Žlutá realita


Nový úlovek do budoucího obývacího pokoje. Stolek pod televizor. Ty skoro emerický knihovny se taky hlásí o menší oprášení patiny a touží po vosku. Jinak to žádná poetická romantika není. Tvrdá žlutá realita.





Potřebovala bych nějakej spínač na čas...

pondělí 10. října 2011

Workshop část 2.


Čtyři dny, dvě vytištěné serigrafie, šestnáct účastníků workshopu a skvělá atmosféra s em.en. a dprchalu, studenty z Helichovky a chemárny, sítotiskaři, výtvarníky, profesory, organizátory ze Sítotiskového svazu ČR spolu se sítotiskovou čtyřkou z Trenčína. Pocvičili jsme se ve slovenčině a směju se ještě dnes. Tak co jsme tam v té Jihlavě ty čtyři dny dělali? Serigrafii.

 

Serigrafie je grafická technika tak trochu na "okraji", právě pro svou sériovost. Serigrafie má však svá pevná pravidla: z každé šablony můžete vytisknout pouze 200 grafik (listů), které se číslují, stejně jako tištěné listy ostatními grafickými technikami (litografie, suchá jehla, monotyp, linoryt...) Nejdůležitější je zásadní a odlišná věc od běžného sítotisku. Tisková sítotisková šablona pro grafiku musí být vytvořena vlastní rukou výtvarníka = ručně, nejlépe bez pomoci počítače, kopírky a skenru. Je několik způsobů jak se obraz na šablonu přenáší nebo přímo na ní vytváří - maluje.


Klasický způsob je malování nebo kreslení obrazu na pauzovací papír. Používá se černá tuš, tužka, ale i fix. Každý vytváří jinou strukturu, stopu, stíny, plochy, které lze skvěle využít při tisku. Oni to sítotiskaři nemají rádi, když chcete udělat sítotiskovou šablonu a přinesete jim stínovaný obrázek. Hned vám ho převedou v počítači na jasně černé temné body a je po stínu. Serigrafie nad šrafováním tužkou jásá.



Kresba na pauzáku se pak na šablonu přenáší klasickým chemickým způsobem. Ovrstvená šablona emulzí, osvit, vymytí emulze, vysušení šablony, retuš a může se tisknout.
 

Šablonu lze i vyřezat do speciální fólie = filmu, tato technika se nazývá nepřímá šablona. Vyřezaný obrázek se položí na ovrstvenou sítotiskovou šablonu, osvítí a vyvolá.


Další z technik je přímá malba vykrývacím roztokem na sítotiskovou šablonu. Malovat můžete štětcem volně z ruky, ale i tupovat molitanem, tiskat, cákat apod. Při tomto postupu vám může na jeden obrázek stačit jedna sítotisková šablona, kde pracujete a tisknete od nejsvětlejší barvy a mezi tisky zakrýváte vykrývacím roztokem postupně prostor v obrázku.


Velmi pečlivě jednotlivé druhy technik a způsoby serigrafie popsal Luděk K., také účastník workshopu. Na šablonu se dá kreslit i mastnými pastely, voskem.....


Sítotiskové šablony jsou hotové. Namíchat tu správnou barvu nebo lazuru a šlo se tisknout. Mimochodem lazura je úžasná průhledná barva, což jsem si taky hned vyzkoušela.

 





A byl večer. Někdo stihl natisknout i tři a více barev na své grafice. Vyčerpaní jsme nasedli do vozů a odjeli nocovat do nedaleké chaloupky. V noci se nám zdálo jak tiskneme, tvoříme šablony a mícháme barvy. 

úterý 4. října 2011

Vernisáž ve Chvalech







Když vše skončí, uvědomíte si sílu okamžiku..... 

Zasaženi středo-věkem


Čas je nemilosrdný. V neděli jsem si byla ve Chvalské tvrzi pro své obrazy. Výstava skončila. Proto jsem blogovou reportáž ze společné výstavy pojala zákulisně, nostalgicky a se vzpomínkou. Potkalo se čtrnáct výtvarníků ve virtuálním světě a nechalo vzniknout výstavě na středověké téma. Pěknou reportáž z výstavy najdete v článku Zasaženi středo-věkem od fotografky a členky Fler týmu HelenyG. Dočtete se i něco více o jednotlivých autorech.



                                            Jan Vávra - ARVAVNAJ - dřevěné plastiky







Magdalena Urbanová - Majdau - smaltované obrazy



                                               Ladislava Růžičková - cinarka - cínařství


 Petra Hlavatá - rafaella - kadidla, parfémy



Alena Štukavcová Doležalová - Gurumina -  šperky, flakony
Věnina Kolomazníková - Věnina silver - stříbrné šperky


Jana Veselá - Atelier stříbra - stříbrné šperky


 Anna Příhodová - atelier.ap - obrazy



 Michaela Novotná - em.en. - hedvábí




 Lucie Voráčková Václavíková - LucieVV - obrazy, textil



Alena Šumová - A.J.A - keramika


Hana Pavlátová - Hana Pavlátová - obrazy


Šárka Obročníková - SharkaE. - svítidla
Dagmar Eršilová EDaska - skleněné části svítidla



Svatava - Ateliér TEWA - obrazy